Όταν ανοίγουμε μια φιάλη κρασί είναι καλό να την καταναλώνουμε και άμεσα. Τί γίνεται όμως στην περίπτωση που δεν καταναλώσαμε όλο το κρασί μας;
Σε αυτή την περίπτωση το φυλάμε στο ψυγείο αλλά όχι για απεριόριστο διάστημα. Γενικά υπολογίστε περί τις 6 ημέρες για τα λευκά και τα ροζέ και περί τις 10 ημέρες για τα ερυθρά αλλά να θυμάστε πως όσο περισσότερο παραμένει ανοιχτή μια φιάλη κρασιού τόσο φθίνουν η γεύση και το αρώματά του.
Αν δε διαθέτουμε ειδικά αξεσουάρ οίνου, κλείνουμε τη φιάλη με το φελλό που είχε κατά προτίμηση με την πλευρά που ήταν ήδη ταπωμένη η φιάλη, ώστε να αποφύγουμε την επαφή του κρασιού με τυχόν βρωμιές που αναπτύχθηκαν με τον καιρό μεταξύ φελλού και κάψουλας. Τοποθετούμε τη φιάλη σε όρθια θέση στο ψυγείο ώστε να αποφύγουμε διαρροή από το φελλό, αλλά και να περιοριστεί η επιφάνεια του κρασιού που έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο.
Αν διαθέτουμε μικρότερης περιεκτικότητας γυάλινες φιάλες μπορούμε να μεταγγίσουμε το κρασί μας εκεί, να το ταπώσουμε και στη συνέχεια να το τοποθετήσουμε στο ψυγείο.
Ακόμα καλύτερη λύση μας δίνουν πολλά αξεσουάρ που κυκλοφορούν στο εμπόριο και ειδικά σε ενημερωμένες κάβες. Wine stoppers που κλείνουν καλά τη φιάλη και επαναχρησημοποιούνται πολλές φορές. Ειδικές αντλίες αφαίρεσης αέρα από τη φιάλη που δημιουργούν κενό και δίνουν λύση στο πρόβλημα υπεροξυγόνωσης του κρασιού που εναποθηκεύεται. Ειδικές συσκευές που προσθέτουν άζωτο στη φιάλη διώχνοντας τον αέρα από μέσα και διατηρώντας το κρασί σε καλά επίπεδα για να καταναλωθεί και πάλι.
Αν τώρα όλα αυτά αποτύχουν μη στεναχωρηθείτε . Έχετε τη δυνατότητα να φτιάξετε το δικό σας ξύδι από κρασί….
Κόντος Παναγιώτης