Δε θέλει κόπο αλλά τρόπο ώστε να αναδείξουμε την ποιότητα που κρύβει μέσα της μια φιάλη κρασί. Οι παρακάτω συμβουλές σερβιρίσματος θα σας βοηθήσουν να μεγιστοποιήσετε την απόλαυση.

Η σειρά σερβιρίσματος
Σε περίπτωση επίσημου γεύματος ή δείπνου το σωστό σερβίρισμα του κρασιού γίνεται με την ακόλουθη σειρά. Τα λευκά κρασιά σερβίρονται πριν από τα ερυθρά, τα νεαρά πριν από τα παλαιωμένα, τα πιο μαλακά πριν από τα πιο ταννικά και τα ξηρά πριν από τα γλυκά και τα ημίγλυκα. Είναι καλή ιδέα να προσφέρουμε στους καλεσμένους μας πριν από το γεύμα αφρώδη κρασιά ως απεριτίφ.

Η κατάλληλη θερμοκρασία
Ίσως ο πιο κρίσιμος παράγοντας που επηρεάζει τη γεύση και τα αρώματα του κρασιού. Το κρασί μας δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ ζεστό ούτε πολύ κρύο. Δροσερά τα λευκά και τα ροζέ, σε θερμοκρασία δωματίου τα ερυθρά, ενώ αφρώδεις οίνοι και γλυκά κρασιά ακόμα πιο κρύα και από τα λευκά. Συχνά οι παραγωγοί αναγράφουν στην πίσω ετικέτα τους την κατάλληλη θερμοκρασία σερβιρίσματος κάνοντας τη ζωή μας ακόμα πιο εύκολη!

  • 6 – 8 OC για τα αφρώδη κρασιά
  • 10 – 12 OC για τα λευκά και ροζέ κρασιά
  • 12 – 16 OC για ελαφρά και φρουτώδη ερυθρά ξηρά κρασιά χωρίς παλαίωση
  • 16 – 18 OC για τα ερυθρά ταννικά ξηρά κρασιά παλαίωσης
  • 8 – 12 OC για τα γλυκά κρασιά και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους

Διατηρούμε το κρασί μας δροσερό με τη χρήση σαμπανιέρας ειδικά τους ζεστούς μήνες. Αν βιαζόμαστε να κρυώσουμε ένα κρασί τοποθετούμε τη φιάλη σε δοχείο (ακόμα και σε σακούλα) με πάγο και νερό για περίπου 15 λεπτά.

Η μετάγγιση σε καράφα
Συνήθως σερβίρουμε το κρασί απευθείας από τη φιάλη ενώ για παλαιωμένα ερυθρά ανοίγουμε τη φιάλη περίπου 20 λεπτά πριν το σερβίρισμα και την αφήνουμε ανοιχτή ώστε να ¨αναπνεύσει¨ το κρασί. Για ορισμένα ¨μεγάλα¨ κρασιά (π.χ. Barolo, Riserva, Brunello di Montalcino, Gran Cru) απαιτείται άνοιγμα της φιάλης τουλάχιστον μια ώρα πριν το σερβίρισμα. Ακόμα καλύτερα για τα παλαιωμένα ερυθρά κρασιά και αυτά με την ένδειξη αφιλτράριστο μπορούμε να μεταγγίσουμε σε καράφα. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουμε καλύτερη οξυγόνωση του κρασιού που αναδεικνύει τα αρώματά του καθώς και την απαλλαγή του από ίζημα ή τυχόν κατακάθια. Αδειάζουμε σιγά σιγά το κρασί στην καράφα και σταματάμε μόλις το ίζημα ή τα κατακάθια φτάσουν στο λαιμό της φιάλης.

Το κατάλληλο ποτήρι
Σημαντικό ρόλο για τη βελτιστοποίηση της απόλαυσης ενός κρασιού παίζει η επιλογή του κατάλληλου ποτηριού. Πρόκειται για κολονάτο ποτήρι από λεπτό καθαρό γυαλί χωρίς σχέδια και χρώματα με σχήμα κλειστής τουλίπας. Κολονάτο ώστε να το κρατάμε χωρίς να επηρεάζεται η θερμοκρασία του, λεπτό καθαρό διαφανές γυαλί ώστε να διακρίνουμε με ακρίβεια το χρώμα του, με σχήμα κλειστής τουλίπας ώστε να διατηρεί τα αρώματα του κρασιού και να τα κατευθύνει προς τη μύτη. Για τα ερυθρά κρασιά χρησιμοποιούμε το πιο μπαλονάτο είδος ποτηριού με σχετικά ανοιχτό χείλος που επιτρέπει την εισχώρηση περισσότερου αέρα ώστε να αναδεικνύονται τα αρώματά τους. Για τα λευκά κάνουμε χρήση του ελαφρά μικρότερου είδους μπαλονάτου ποτηριού με στενότερο χείλος ώστε να συγκεντρώνονται καλύτερα τα αρώματά τους. Τα αφρώδη κρασιά σερβίρονται σε κολονάτη ψηλή στενή τουλίπα με το χείλος στο πάνω μέρος πιο στενό ώστε εκτός από τα αρώματα να συγκρατούνται και οι φυσαλίδες που διεγείρουν τους αισθητήρες του στόματος. Τα γλυκά κρασιά σερβίρονται σε μικρής χωρητικότητας ποτήρια με μέτρια ανοιχτό χείλος ώστε να μην μας μπουκώνει η μεγάλη ποσότητα αλλά και να αναδεικνύονται τα αρώματά τους.

Το σωστό γέμισμα του ποτηριού
Έχει παρατηρηθεί πως αν επιθυμούμε να απολαύσουμε ακόμα καλύτερα τα πλούσια αρώματα ενός κρασιού το ποτήρι μας θα πρέπει να γεμίζεται κατά το 1/3.

Κόντος Παναγιώτης